Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Το αγκίστρι

Το αγκίστρι παίζει ένα βασικό ρόλο στο ψάρεμα. Είναι αυτό που εξασφαλίζει το πιάσιμο του ψαριού και την ασφαλή ανακτήση του έξω από την θάλασσα. Αγκιστριά υπάρχουν διαφόρων τύπων μεγεθών
εσείς βέβαια θα είστε αυτός όπου, χρησιμοποιώντας διαφόρων τύπων αγκίστρια και κάνοντας πολλά ψάρεματα, θα επιλέξει αυτό που σας ταιριάζει. Πριν αναφέρουμε τους τύπους αγκιστριών σας δίνουμε παρακάτω, σχηματικά τα μέρη ενός αγκιστριού.
από διαφορετικά υλικά και διαφορετικά σχήματα. Ανάλογα πάντα με το πώς και τι ψαρεύουμε. Θα ήταν αδύνατο να μιλήσουμε για όλων του ειδών τα αγκιστριά γιατί η γκάμα είναι απίστευτα μεγάλη! Εμείς εδώ θα πούμε για τρεις βασικούς τύπους που χρησιμοποιούμε στο surfcasting



ABERDEEN - Τα αγκίστρια Aberdeen (Αμπερντήν) είναι από τα πιο κλασσικά αγκίστρια και το χαρακτηριστικό τους είναι το σχετικά μακρύ στέλεχος και η ημικυκλική σχεδόν κύρτωση. Στο εμπόριο διατίθενται σε μεγέθη από 10 έως 4/0 και είναι κατασκευασμένα από λεπτό σύρμα. Η χρήση τους ενδείκνυται για μαλακά δολώματα όπως ακροβάτης. Επίσης κυκλοφορούν και αγκίστρια Aberdeen κατασκευασμένα από πιο σκληρά υλικά τα οποία ανοίγουν πιο δύσκολα και σε αυτό δολώνουμε μονοδόλια και αμερικανό.



BECK – Αγκίστρι όσο επί το πλείστον από ατσάλι, χαρακτηρίζεται από την κύρτωση της μύτης προς τα μέσα εξασφαλίζοντας το πιο σίγουρο πιάσιμο του ψαριού, το βρίσκουμε σε όλα τα μεγέθη. Τα δολώματα που μπορούμε να βάλουμε είναι ψαροδόλια και φαραώ , κυρίως για μεγάλα ψαριά που καταπίνουν όλο το δόλωμα..



O’ SHAUGHNESSY - Το σχήμα του χαρακτηρίζεται από μια κύρτωση της κάτω πλευράς του. Είναι ένα «κλασσικό» αγκίστρι και το συνηθισμένο σχήμα που θα συναντήσει κανείς όπου αναζητήσει την εικόνα ενός αγκιστριού. Διατίθεται στην αγορά σε όλα τα μεγέθη και τα υλικά κατασκευής του περιλαμβάνουν όλα όσα χρησιμοποιούνται, από απλό σύρμα μέχρι κράματα μετάλλων Τα O'Shaughnessy είναι τα πιο κοινά αγκίστρια της αγοράς και χρησιμοποιούνται γενικά για όλα τα ψαρέματα. Σε αυτό μπορούμε να δολώσουμε σχεδόν όλα τα δολώματα έκτος από τα πολύ λεπτά.